Palice z pizzového cesta

20:00

Pizzové palice som ochutnala prvýkrát v neďalekom podniku a odvtedy som rozmýšľala, ako by som si ich mohla pripraviť doma. Našťastie na internete nájdete asi všetko, takže po hľadaní a úprave  receptov, som si mohla vlastné palice pripraviť aj ja. No a tu je výsledok. 


Ingrediencie (20ks): 

0,5 kg hladkej múky
2 lyžice olivového oleja
3 dcl vody
1 balíček droždia
2 dcl mlieka
1 polievková lyžica cukru  
soľ

Postup:

Ako prvé si pripravíme kvások, pretože na jeho kysnutie budeme potrebovať 30 minút. Do hrnčeka si nalejeme 2 dc mlieka a zohrejeme, aby bolo teplé. Rozdrobíme do neho droždie, pridáme lyžicu kryštálového cukru, štipku soli a jemne zamiešame. Posypeme trochou hladkej múky, prikryjeme utierkou a dáme odstáť na teplé miesto. Po približne pol hodine máme kvások pripravený. 

Medzitým dáme do misky polovicu múky, pridáme štipku soli a do jamky, ktorú si vytvoríme v múke nalejeme olej. Do nej ešte pridáme kvások, ktorý sme si pripravili vopred. Postupne zapracovávame s vlažnou vodou a druhou polovicou múky, až vznikne hladké nelepivé cesto. Mieseniu cesta venujeme dostatočne veľa času, aby bolo cesto vláčne. Po vymiesení prikryjeme cesto utierkou a necháme ho stáť na teplom mieste približne pol hodiny, pokiaľ nevykysne. Z cesta potom vyvaľkáme 0,5 cm hrubý plát a nakrájame ho na tyčinky približne 20 cm dlhé a 2 cm hrubé. Poukladáme na plech a potrieme olejom. Pre jemne cesnakovú príchuť, môžeme do oleja pretlačiť strúčik cesnaku.

Na tyčinky môžeme pridať ingrediencie podľa chuti. Môžeme napríklad použiť syr parmezán postrúhaný na tyčinky s čerstvou na malé kúsky nakrájanou bazalkou pre syrové tyčinky. Dáme piecť na 200 stupňoch približne na 20 minút, podľa toho, ako ich chceme mať chrumkavé a opečené.




You Might Also Like

0 komentárov