Palice z pizzového cesta
20:00Pizzové palice som ochutnala prvýkrát v neďalekom podniku a odvtedy som rozmýšľala, ako by som si ich mohla pripraviť doma. Našťastie na internete nájdete asi všetko, takže po hľadaní a úprave receptov, som si mohla vlastné palice pripraviť aj ja. No a tu je výsledok.
Ingrediencie (20ks):
0,5 kg hladkej múky
2 lyžice olivového oleja
3 dcl vody
1 balíček droždia
2 dcl mlieka
1 polievková lyžica cukru
soľ
Postup:
Ako prvé si pripravíme kvások, pretože na jeho
kysnutie budeme potrebovať 30 minút. Do hrnčeka si nalejeme 2 dc mlieka a
zohrejeme, aby bolo teplé.
Rozdrobíme do neho droždie, pridáme lyžicu kryštálového cukru, štipku soli a
jemne zamiešame. Posypeme trochou hladkej múky, prikryjeme utierkou a dáme
odstáť na teplé miesto. Po približne pol hodine máme kvások pripravený.
Medzitým dáme do misky polovicu múky, pridáme štipku soli a do jamky, ktorú
si vytvoríme v múke nalejeme olej. Do nej ešte pridáme kvások, ktorý sme si pripravili vopred.
Postupne zapracovávame s vlažnou vodou a druhou polovicou múky, až vznikne
hladké nelepivé cesto. Mieseniu cesta venujeme dostatočne veľa času, aby bolo
cesto vláčne. Po vymiesení prikryjeme cesto utierkou a necháme ho stáť na
teplom mieste približne pol hodiny, pokiaľ nevykysne. Z cesta potom vyvaľkáme
0,5 cm hrubý plát a nakrájame ho na tyčinky približne 20 cm dlhé a 2 cm hrubé.
Poukladáme na plech a potrieme olejom. Pre jemne cesnakovú príchuť, môžeme do
oleja pretlačiť strúčik cesnaku.
Na tyčinky môžeme pridať ingrediencie podľa chuti. Môžeme napríklad použiť
syr parmezán postrúhaný na tyčinky s čerstvou na malé kúsky nakrájanou bazalkou
pre syrové tyčinky. Dáme piecť na 200 stupňoch približne na 20 minút, podľa
toho, ako ich chceme mať chrumkavé a opečené.
0 komentárov