Medový závin

17:49

Ak máte radi koláče, ktoré môžete jesť niekoľko dní po sebe (a stále chutia dobre), tak tento závin bude patriť medzi vaše obľúbené recepty. Vydrží až mesiac! Nie, nie je potom starý či tvrdý, stále chutí výborne a čas mu dodáva tú správnu chuť. Ak máte v špajzi aj domáci slivkový lekvár, šup s ním do koláča!




Ingrediencie (na 4 záviny):

600 g hladkej múky
240 g práškového cukru
4 vajcia
100 g rastlinného tuku na pečenie
4 polievkové lyžice horúceho medu
2 čajové lyžičky mletej škorice
1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny 
3 tlčené klinčeky
plnka:
500 g slivkového lekváru
250 g celých orechov
1 vajíčko na potretie

Postup:

Med rozpustíme s tukom. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, vajcia, škoricu, sódu bikarbónu, klinčeky a zmiešame. Potom pridáme rozpustený med s tukom a vymiesime na tuhé cesto. Rozdelíme ho na 4 bochníčky a necháme 2 hodiny odležať v chladničke.  Cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm, potrieme slivkovým lekvárom, posypeme vlašskými orechmi, ktoré jemne posekáme na menšie kúsky a zvinieme.  Takto naplníme všetky záviny. Nakoniec ich potrieme vajíčkom, povrch poprepichujeme vidličkou a pečieme pri 200 stupňoch 30 – 40 minút. Po upečení prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Nakoniec nakrájame na 1 cm široké plátky a môžeme podávať.  



You Might Also Like

0 komentárov