Mandľový koláč s jablkami
10:27
Jablká sú ovocie, ktoré pridávam do
koláčov a dezertov počas celého roka. Sú dobre skladovateľné, po čase
nestrácajú na chuti a v „zelovococh“ majú vždy pestrý výber. Koláčom
dodajú šťavnatosť a niekedy aj tú správnu kyslosť. Jablká mám jednoducho
rada.
Ingrediencie:
Cesto
100 g hladkej múky
100 g mandľovej múky
2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
1 čajová lyžička soli
2 dcl mlieka
1 vajce
60 g masla
Jablková náplň
2 stredne veľké jablká
50 g kryštálového cukru
300 g smotany na šľahanie
1 balenie prášku Zlatý klas
Karamelové mandle
50 g mandlí
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
Postup:
Z hladkej a mandľovej múky, kypriaceho prášku, soli, mlieka, vajca a masla vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na približne 0,5 cm hrubý plát a vyložíme ním dno a okraje tortovej formy (priemer 24 cm). Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Dáme ich do hrnca a dusíme približne 15 minút. Potom ich uložíme na cesto. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie, cukor, Zlatý klas a pripravíme puding. Ihneď vlejeme na vrstvu jabĺk a dáme piecť pri teplote 200 stupňov na približne 40 minút. Keď koláč vychladne, môžeme ho posypať kúskami karamelizovaných mandlí.
0 komentárov