Lievance so šípkami
8:00Tak toto je naozaj sezónne jedlo, pretože šípky si nemôžem vykúzliť kedykoľvek cez rok. No o to je mi vzácnejšie a viac sa na neho teším. Šípkovú omáčku môžete pripraviť aj k palacinkám, či poliať ňou nejaký suchší koláč, pri jedle sa zábrany nekladú. Tak šup na šípky, pozor na tŕne.
Ingrediencie (15 lievancov):
150 g hladkej múky
30 g práškového cukru
250 ml mlieka
1 vajce
25 g roztopeného masla
1 čajová
lyžička kypriaceho prášku
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
štipka soli
Postup:
Do misky nasypeme preosiatu
múku, práškový cukor, kypriaci prášok, soľ a premiešame. Potom nalejeme mlieko,
pridáme vajce, vanilkový extrakt a opäť dobre vymiešame, aby nám vzniklo redšie
cesto. Nakoniec pridáme roztopené maslo a necháme odstáť 15 minút. Lievance
môžeme pripraviť tradičným spôsobom, ako malé placky. Ak chceme niečo
vianočnejšie môžeme použiť vianočné formičky. S tými vykrajujeme tvary z
lievancov alebo môžeme formičku položiť na panvicu a do nej nalejeme asi 0,5 cm
hrubé cesto. Tak nám nevznikne žiadne zvyšné cesto ako po vykrajovaní.
Na šípkovú omáčku budeme
potrebovať 2 dcl šípkového lekváru, šťavu z ½ citróna, 1 čajovú lyžičku medu, a
½ čajovej lyžičky mletej škorice. Príprava je jednoduchá.
Na panvici ohrejeme šípkový lekvár a postupne pridáme šťavu z citróna, med a
škoricu. Počkáme pár minút, pokiaľ sa všetky chute spoja a polejeme ňou
lievance.
1 komentárov