Lievance so šípkami

8:00

Tak toto je naozaj sezónne jedlo, pretože šípky si nemôžem vykúzliť kedykoľvek cez rok. No o to je mi vzácnejšie a viac sa na neho teším. Šípkovú omáčku môžete pripraviť aj k palacinkám, či poliať ňou nejaký suchší koláč, pri jedle sa zábrany nekladú. Tak šup na šípky, pozor na tŕne.


Ingrediencie (15 lievancov):

150 g hladkej múky
30 g práškového cukru
250 ml mlieka
1 vajce
25 g roztopeného masla
1 čajová lyžička kypriaceho prášku
1 čajová lyžička vanilkového extraktu 
štipka soli

Postup:

Do misky nasypeme preosiatu múku, práškový cukor, kypriaci prášok, soľ a premiešame. Potom nalejeme mlieko, pridáme vajce, vanilkový extrakt a opäť dobre vymiešame, aby nám vzniklo redšie cesto. Nakoniec pridáme roztopené maslo a necháme odstáť 15 minút. Lievance môžeme pripraviť tradičným spôsobom, ako malé placky. Ak chceme niečo vianočnejšie môžeme použiť vianočné formičky. S tými vykrajujeme tvary z lievancov alebo môžeme formičku položiť na panvicu a do nej nalejeme asi 0,5 cm hrubé cesto. Tak nám nevznikne žiadne zvyšné cesto ako po vykrajovaní.

Na šípkovú omáčku budeme potrebovať 2 dcl šípkového lekváru, šťavu z ½ citróna, 1 čajovú lyžičku medu, a ½ čajovej lyžičky mletej škorice. Príprava je jednoduchá. Na panvici ohrejeme šípkový lekvár a postupne pridáme šťavu z citróna, med a škoricu. Počkáme pár minút, pokiaľ sa všetky chute spoja a polejeme ňou lievance. 


You Might Also Like

1 komentárov