Škoricové osie hniezda

8:00

Osie hniezda sú jedlo môjho detstva. Najlepšie boli z pekárne, kedy som ich ešte horúce po kúskoch odbaľovala a jedla. Najchutnejší bol samozrejme stred, kde bolo najviac škoricovej plnky, ktorú som tak veľmi ľúbila. Dlhý čas som si netrúfla na toto jedlo, ale obavy sa majú prekonávať a urobila som dobre. Sú nadýchané a presne také ake mi chutia.


Ingrediencie (12 hniezd):

kvások
1dcl mlieka
21g droždia (½ kocky)1 polievková lyžica kryštálového cukru
trošku polohrubej múky na posypanie kvásku
kysnuté cesto
kvások
250g polohrubej múky
1 vajce
štipka soli
škoricová náplň 
50 g masla
100 g kryštálového cukru
1 polievková lyžica škorice 
1 polievková lyžica trstinového cukru 
0,5 dcl vody

Postup:

Do šálky nalejeme vlažné mlieko, cukor, rozdrobené droždie a posypeme tenkou vrstvou múky. Necháme kysnúť približne 15minút.

Medzitým si pripravíme ingrediencie do kysnutého cesta. Do väčšej misy preosejeme múku, spravíme si v nej jamku, do ktorej pridáme vajíčko, pripravený kvások a nakoniec štipku soli. Všetko spolu zmiešame a cesto vymiesime. Nakoniec ho prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 1 hodinu kysnúť.

Keď cesto nakysne vyklopíme ho na múkou posypanú dosku. Rukami cesto roztlačíme a potom ho s valčekom rozvaľkáme na približne 50x30 cm plát s hrúbkou približne 0,4 cm.

Maslo roztopíme a potrieme ním celé cesto. Časť roztopeného masla si necháme na plech. Potom na cesto rovnomerne posypeme cukor a škoricu a zrolujeme ho do rolády tou kratšou stranou, aby boli hniezda čo najväčšie. Roládu na povrchu potrieme trochou masla a škorice, pre peknú farbu aj zvrchu.
Prichystáme si plech. Potrieme ho zvyšným roztopeným maslom, posypeme ho 1 polievkovou lyžicou trstinového cukru a vylejeme 0,5 dcl vody. Tým hniezda získajú sladkú chuť aj zospodu.
Teraz začneme roládu krájať na približne 2cm hrubé osie hniezda a ukladáme ich, tesne vedľa seba, na vopred pripravený plech. Dáme piecť na 180 stupňov približne na 20 minút do vopred vyhriatej rúry. 



You Might Also Like

0 komentárov