Apple pie

20:30

Mám zopár základných receptov na koláče, ktoré sa vždy vydaria a toto je jeden z tých najlepších. Nie vždy chcem experimentovať v kuchyni a následne hľadať niekoľko dní neznáme ingrediencie v našich obchodoch a vtedy siahnem po ňom. Ak máme veľa jabĺk, sliviek, čerešní... fantázií sa medze nekladú a tento koláč "znesie" veľa a stále bude chutiť dobre! To je v ňom to čarovné :)


Ingrediencie:

cesto 
250g polohrubej múky
125g masla
1 vanilkový cukor
1dcl vody 
štipka soli

náplň 
800g jabĺk (4 väčšie jablká)
80g kryštálového cukru
½ balíčka škoricového cukru
30g rozpusteného masla
1 polievková lyžica múky 
1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Postup: 

Do misky dáme múku so soľou, pridáme na plátky nakrájané maslo a zmiešavame dovtedy, kým sa maslo nerozdrobí v múke na menšie kúsky. Potom pridávame studenú vodu a zapracovávame ju do cesta pokiaľ sa nevytvorí jednotná hmota cesta. Najlepšie je cesto vymiesiť na doske, aby sa všetky ingrediencie spojili.  Cesto potom zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ho na 30 minút do chladničky. 

Medzitým si môžeme pripraviť jablkovú náplň. Najskôr si jablká ošúpeme, nakrájame alebo nastrúhame na malé kúsky. V miske ich zmiešame so všetkými ingredienciami, ktoré patria do náplne.
Po pol hodine vychladené cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme na doske na približne 0,5 cm hrúbku a vložíme ho do maslom vymastenej formy, kde ho vytvarujeme tak, aby obopínal steny formy. 

Jablkovú náplň poukladáme na cesto vo forme. Potom náplň prikryjeme druhou polovicou cesta, ktorú sme tiež rozvaľkali na 0,5 cm plát. Ak cesto presahuje cez okraje orežeme ich a okraje cesta dobre popritláčame so spodným cestom, aby sa nám spojili. Navrch cesta spravíme dierky s nožíkom, aby mohla unikať para. Dáme piecť pri 200 stupňoch na približne 40-50 minút, približne 15 minút pred koncom ho môžeme potrieť žĺtkom pre krajšiu farbu a necháme dopiecť.



You Might Also Like

0 komentárov