Bábovka z kysnutého cesta

15:51

Objavila som doma kuchársku knihu, ktorá tento rok oslavuje svoje 70 narodeniny! Je to Slovenská ľudová kuchárka a preto by bol hriech nevyskúšať niečo, čo si ľudia pripravovali pred toľkými rokmi. Trochu nezvyčajné sú mierky, ktoré niekedy ani nie sú spomenuté, tak ako to bolo v tomto recepte na bábovku. Samozrejme som nevydržala a zapojila trochu fantázie, takže som do receptu pridala aj kakaovú náplň a čokoládovú polevu, ale tak to už býva keď máte voľnú ruku pri varení. Myslím, že sa vydarila a môžete si ju dať napríklad aj ku káve ;)


Ingrediencie:

cesto:
¼ kocky droždia
1 dcl vlažného mlieka
1 čajová lyžička kryštálového cukru
3 žĺtky
75 g práškového cukru
80 g masla
250 g hladkej múky
čokoládová poleva
opražené mandle

náplň:
1 polievková lyžica kakaa
1 polievková lyžica kryštálového cukru
20 g roztopeného masla

Postup:

Z droždia, vlažného mlieka a kryštálového cukru pripravíme kvások. Medzitým vymiešame žĺtky s cukrom až do spenenia. Potom pridáme maslo, múku a kvások a vypracujeme na cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Ak sa príliš lepí na ruky, pridávame múku. Necháme kysnúť 30 minút. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a potrieme kakaovou náplňou a zavinieme. Vložíme do formy na bábovku a dáme kysnúť na 15 minút. Potom vložíme do vyhriatej rúry pri 180 stupňoch na približne 35 – 40 minút. Keď je bábovka vychladená, vyklopíme ju z formy a polejeme čokoládovou polevou a dozdobíme opraženými mandľami.


You Might Also Like

0 komentárov