Sacherova torta

10:00

Sacherova torta je pre mňa klasika, ktorú si v cukrárni neodpustím. Bohužiaľ som nemala možnosť ochutnať pravú sacherovu tortu, no zatiaľ som spokojná aj s výtvormi slovenských cukrárok. Dokonca som sacherovu tortu skúsila upiecť doma a bola vynikajúca! Preto ak ste sa ešte neprejedli sladkého, mám pre vás recept :)


Ingrediencie:

140 g masla
200 g čokolády (min. 70%)
160 g kryštálového cukru
8 vajec
140 g polohrubej múky
1 čajová lyžička kypriaceho prášku
30 g práškového cukru
3 dcl marhuľového lekváru

na polevu:


100g čokolády na varenie 

80g tuku (Cera)

Postup:


Najskôr si rozpustíme vo vodnom kúpeli 200g čokolády a 140g masla. Zmes necháme vychladnúť a medzitým si do peny vyšľaháme 8 žĺtkov so 160g kryštálového cukru. Pridáme vychladnutú čokoládovú zmes a dobre zmiešame. Postupne pridávame múku, do ktorej sme vmiešali kypriaci prášok, až nám vznikne hustá hmota. Bielka z vajíčok vyšľaháme do tuha, potom pridáme práškový cukor a znova vyšľaháme. Nakoniec ich pridáme do cesta a zľahka zmiešame, aby nám vzniklo nadýchané redšie cesto. Dáme ho do formy na pečenie s priemerom 26cm a vložíme do vyhriatej rúry na približne 45 minút pri teplote 180 stupňov. 


Ak cesto navrchu trošku puká, po vybratí z rúry môžeme orezať nerovnosti. Keď je upečené necháme ho dobre vychladnúť. Potom korpus rozrežeme na 2 polovice a strednú časť naplníme zohriatym marhuľovým lekvárom. Netreba šetriť, aby bolo cesto šťavnatejšie. Nakoniec aj vrchný plát potrieme lekvárom a necháme pár minút odstáť. Pripravíme si čokoládovú polevu zo 100g čokolády a tuku a ňou potom oblievame tortu z každej strany. Necháme vychladnúť aspoň 3 hodiny, ideálne pri teplote okolo 15 stupňov. Do chladničky ju nedávajte, aby sa nestratila šťavnatosť. Po vychladnutí môžeme podávať. 





You Might Also Like

0 komentárov